Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.
Lad det være sagt med det samme, renter er ikke hvad de har været i de danske banker. Som voksen kan det være svært at få nogen som helst renter, og ofte kan man ende med at skulle have penge op af lommen for at have lov til at have penge stående. Du kan læse mere om renter og investeringer her.
Der er dog undtagelsen med børneopsparing, her kan man man nemlig godt få en fornuftig rente. Dette hænger naturligvis sammen med, at pengene på en børneopsparing er låst i en periode, og banken derfor har et andet råderum over dem. Det store spørgsmål er dog stadig, om det kan betale sig at lave en børnopsparing. Inden finanskrisen kunne ma typisk få helt op til 10% rente på en børnopsparing, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at det får du ikke i dag. Typisk kan du være heldig få 1-3% rente, på en børneopsparing
Lad os som eksempel sige, at du indbetaler 72.000 med 3600 om året, hvilket er det maksimale beløb man må indbetale, vil det beløb være lige omkring 100.000 kroner om 21 år.
Husk på inflationen
100.000 lyder naturligvis langt bedre end 72.000, det er dog langt fra alle, der lige er opmærksomme på, hvor stor en rolle inflation spiller her. Inflation er ikke noget man går og bemærke i det daglige, men over 20 år er betydningen markant. Du kan kan måske tænke tilbage på da du var ung eller barn og en filur is kostede 5 kroner, idag skal du give 10 kroner. Så let kan inflation naturlivis ikke beskrives, men det viser alligevel lidt om, hvordan nogle ting er blevet meget dyrere i dag, end de var for 20 år siden.
På samme måde ska du også huske på, at 100.000 i dag er langt fra det samme som 100.000 (sandsynligvis) er om 20 år. Pengene bliver ganske enkelt mindre værd. Det vil også sige at inflationen skal regnes med, når man kigger på renten.
Invester i stedet
Ofte kan det derfor også betale sig at investere pengene i stedet for at have dem stående på en konto. Her bør man investere i de “store sikre aktier” – over tid er afkastet i næsten alle tilfælde bedre end en børneopsparing. Dog skal man aldrig sprede dem lidt, så man ikke har alt investeret i en eller to aktier