Er jeres gelænder børnesikret?

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I Danmark har vi tradition for 2-planshuse, og det betyder, at de fleste danske hjem har en trappe. Når man har børn, er trinene en udfordring nok for sig selv, og det er uundgåeligt, at børnene falder ned af trappen en gang eller to. Det kan være noget af en forskrækkelse for både børn og forældre, men vi har alle prøvet det. Derfor skal det i dag handle om en helt anden del af trappen, nemlig gelænderet. Har du tænkt over, om jeres gelænder er børnesikret?

Afstanden mellem balustrene er afgørende

Der, hvor det kan gå galt med et gelænder, er ved balustrene. Hvis afstanden er for stor, kan børnene falde igennem, eller de kan få hovedet i klemme. Det er nemlig helt naturligt, at børnene leger omkring balustrene og udforsker dem. Derfor er det godt at vælge et gelænder, hvor børnene hverken kommer i klemme eller falder igennem.

Her kan du se nogle af de muligheder, der er for at vælge sikre gelændere.

Det er naturligvis svært at sikre sig helt mod uheld, men med en passende lille afstand bør børnenes hoved eller krop ikke kunne komme igennem fra de er et års tid. Det er heromkring, de begynder at udforske trappen, selvom det især tager fart efter et par år.

15.000 faldulykker om året

En undersøgelse fra Institut for folkesundhed på SDU viser, at der hvert år sker 15.000 faldulykker på trapper i hjemmet. Og overraskende nok er det faktisk ikke de ældre, der er mest udsat. De fleste fald sker for børn og teenagere, som kommer til skade på trappen.

En årsag til de mange fald kan være, at de fleste tænker mere på udseende end funktionalitet, når de vælger trappe. Når trappen skal bruges af børn skal du for eksempel tænke på, at trinene ikke skal være for høje, helst skal være lukkede og ikke for glatte. Mange trapper bliver nemlig farligere, når børnene løber rundt på løse strømpesokker, som ikke kan stå fast på en glat lakering.